pondělí 2. dubna 2012

Podnikání při zaměstnání a Švarc systém

Novela zákoníku práce 2012 přinesla mnoho různých změn. Pro mnohé zaměstnavatele, zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) je největším problémem změny v oblasti legislativy zaměřené na spolupráci firem a OSVČ.

Takzvaný Švarc systém (někdy také dohromady švarcsystém), kdy firma spolupracuje s OSVČ, ale vybavuje je a řídí je stejně jako své zaměstnance se netýká jen oborů dělnických nebo řemeslných. Překvapivě takových pracovních poměrů nebo spíš nepoměrů se objevovala například také v oblasti vývoje a správy informačních systémů. Mnoho programátorů, analytiků, testerů pracovalo na OSVČ. 

Firma je spokojená, protože šetří náklady, OSVČ (zaměstnanec - nezaměstnanec) je spokojen, protože vzhledem k paušálním odpočtům vydělává více peněz. Ale stát spokojen není, protože šetření je na úkor odvodů na zdravotní a zejména na sociální pojištění. A tak přichází represe ze strany státu, kontroly a pokuty v takové výši, že se společnostem nevyplatí riskovat a OSVČ opět převádí pod pracovní smlouvy a vznikají regulérní pracovní poměry.


Problematice zaměstnávání a podnikání se také věnuje rada - Podnikání při zaměstnání a souhlas zaměstnavatele.

Žádné komentáře: